Rīgas Grāmatu svētki 2022

Parasti regulāri apmeklēju lielās Latvijas grāmatu izstādes Ķīpsalā, tomēr šajā nedēļas nogalē pirmo reizi biju arī mazāka mēroga pasākumā – Rīgas Grāmatu svētkos. Jāpiezīmē, ka varēju tajos pabūt tikai stundu piektdienas pēcpusdienā, bet daži subjektīvi iespaidi abu pasākumu salīdzināšanai radās. Un skaidrs, ka visas nelaimes pasaulē rodas no salīdzināšanas. Pasākumi Ķīpsalā, protams, ir plašāki un telpas laikam tehniski ir piemērotākas izstādes stendu izvietošanai, visu vajadzīgo tehnisko pieslēgumu izveidošanai un pietiek vietas vairākām skatuvēm. Tomēr Ķīpsalas halles savā būtībā ir tādas mazliet bomzīgas. Tur vienmēr paralēli grāmatu pasākumiem tiek ceptas kaut kādas desas, darbinieku attieksme ir rūpīgi saglabāta vēl no deviņdesmitajiem gadiem, un pilns ar visādiem jokainiem reliģisku un tamlīdzīgu dīvainu grāmatu piedāvājumiem. Ķīpsalā parasti paralēli grāmatu izstādei notiek izglītībai veltītais pasākums “Skola” un līdz ar to tur valda paliela un brīžiem tomēr traucējoša kņada, kuru papildina trokšņu fons, ko rada vairāki paralēli pasākumi (vienreiz pat veseli pieci), kas pilnā skaļumā notiek dažādās telpas vietās. Piedevām Ķīpsalā apmeklētājiem jāpērk ieejas biļetes.

Savukārt Rīgas Grāmatu svētkos ieeja apmeklētājiem bija par velti. Pasākums norisinājās mūsu Gaismas pils pirmajā stāvā, un tas vien jau ieejot telpā radīja – droši vien izklausās smieklīgi un naivi –  gaišu un patīkamu svētku noskaņu. Jāatzīstas, ka Nacionālajā bibliotēkā bija sanācis būt tikai vienu reizi, kad tur notika Sējēja konkursa noslēgums, un ikdienā to neapmeklēju. Tomēr pati telpa ir brīnišķīga – plaša, gaiša. Pāri visam majestātiski slejas Tautas grāmatu plaukts. Apkārt ir grāmatu veikaliņi, tematiskas izstādes un kafejnīcas. Iespējams, ka noskaņu ietekmēja arī izstādes apmeklētājiem neredzamo bibliotēkas krājumu klusā klātbūtne, bet bija sajūta, ka šī ir, lai arī neliela, tomēr ļoti piemērota vieta grāmatu svētkiem.

Par pasākuma dalībniekiem – izdevniecībām – to, šķiet, bija pat vairāk nekā Latvijas grāmatu izstādē pavasarī, un kā jau minēju, nemaz netraucēja Ķīpsalā ierasto turku grāmatu, dianētikas adeptu vai astroloģijas stūrīšu trūkums. Ierasto steliņģu vietā gan bija grāmatu letes, un ne visās vietās varēja uzreiz saprast, kas tā par izdevniecību, tomēr tas netraucēja, jo parasti vairāk pētu pašas grāmatas nekā to, kas atrodas aiz tām.  

Arī grāmatu apmaiņas punkts darbojās tieši tā kā parasti. To apzinīgi pieskatīja Rīgas centrālās bibliotēkas darbinieces un ap tā plauktiem visu laiku pulcējās cilvēki. Jārēķinās, ka labākās grāmatas tur, protams, pazūd ātri, un jau no rīta tur esot grozījušies cilvēki ar lieliem maisiem, kas mēdzot aši savākt labākās grāmatas, tomēr man izdevās atrast ķīniešu literatūras klasiku – Lao Še “Rikšas” 1963. gada izdevumu ar glītā rokrakstā ar neticami sarežģītiem ķīniešu hieroglifiem aprakstītu pirmo lapu (salasāms bija tikai viens vārds – Ilga).

Kultūras programmas pasākumi notika 1. stāva ātrijā – principā tas ir turpat blakus izdevniecību stendiem, kur bija iekārtota neliela skatuve un sēdvietas klausītājiem. Atšķirībā no Ķīpsalas te visi pasākumi notika pēc kārtas, nevis vairāki vienlaikus, un to norise tika translēta pa skaļruņiem, un bija pietiekami saprotami dzirdama visā izstādes teritorijā, kamēr staigāju iepērkot grāmatas, satiekot pazīstamus grāmatu cilvēkus un izbaudot atmosfēru. Tā izdevās apvienot patīkamo ar lietderīgo un daļēji noklausīties sarunu ar Zani Daudziņu par grāmatām, rakstīšanu, elpošanu un uzstāšanos. Pēc tam sākās saruna ar rakstnieku Oskaru Vizbuli, kas, teiksim tā, nebija kupli apmeklēta, bet izklausījās interesanta un izjusta (par visu mūsu vientulību un tamlīdzīgi), diemžēl man bija jau jādodas prom, tomēr mazāk pazīstamiem autoriem nudien vajadzētu krietni vairāk reklāmas.

Grāmatu pirkšana man nav galvenais Grāmatu svētku apmeklējuma mērķis, bet dažas saprotams iegādājos, jo šādos pasākumos ir patīkami plašs grāmatu piedāvājums, kāda nekur citur nav. Dažām izdevniecībām bija patiešām labi piedāvājumi par saprātīgām cenām. Piemēram, pasakaini skaistās ilustrētās Harija Potera pirmās grāmatas  te varēja nopirkt par krietni zemāku cenu nekā veikalā. Kā var redzēt attēlā, šoreiz vairāk iepirku latviešu autorus ar domu, ka tos vismaz jānopērk (zinām jau, ka grāmatu pirkšana un lasīšana ir divas ļoti dažādas lietas). Protams, esot bijusi arī persona, kas paziņojusi, ka te jau visi atnesuši to, ko neviens nepērk, bet tā gluži neizskatījās. Nez kāpēc daudzi kaut ko pirka, lai gan bija piektdiena un liela daļa apmeklētāju izskatījās sasnieguši dzīves lapkriti, vai varbūt pat jau sērsnu, tātad visticamāk jau kļuvuši par pensionāriem ar ierobežotu budžetu. Skaisto Harija Potera izdevumu kaudzīte strauji ruka un “Lasīšanas pandēmijai” nopirku pēdējo eksemplāru.

Droši vien jau sapratāt, ka Rīgas Grāmatu svētki Nacionālajā bibliotēkā man patiešām patika. Daudz grāmatu, lieliska noskaņa, patīkama atmosfēra, mazāk bezjēdzīgas kņadas, bezmaksas ieeja apmeklētājiem un nudien nepietrūka desu, dianētikas fanu, astrologu stūrīšu un nīgro darbinieku, kas allaž uzrodas Ķīpsalā. Liels paldies organizatoriem, dalībniekiem un visiem tiem jaukajiem, bet man nezināmajiem cilvēkiem, kas mums grāmatmīļiem tādus bija sarīkojuši. Nudien labprāt grāmatu svētkus bibliotēkā apmeklētu arī nākamajos gados.

7 thoughts on “Rīgas Grāmatu svētki 2022

  1. doronike

    Nezinu, kāpēc Tu Rīgas grāmatu svētkus salīdzini ar Ķīpsalu, jo pirms LNB tie parasti notika Kongresu namā. Ja salīdzina ar Kongresu namu, tad, protams, ir labāk, jo tur pasākumi notika slēgtā zālē un tirgošanās vietā tos nedzirdēja, līdz ar to atmosfēra vairāk kā gadatirgū. Bet arī LNB iekārtots uz ātru roku – sastumjam galdus un sametam vadus, tad jau Ķīpsalā tās būdiņas solīdākas. Es biju pašā vakarā un man pietrūka apgaismojuma – ar tām lielajām lampām ir par maz.
    Es teiktu, ka LNB kā vieta ir labāka gan par Kongresu namu, gan Ķīpsalu, bet tomēr vajadzētu lūgt kādu profesionāli izdomāt telpu dizainu, lai visiem ērti un smuki.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Droši vien tāpēc, ka uz pasākumiem Kongresu namā tā arī nekad nebiju aizbraukusi, un tagad pat nevaru izdomāt kāpēc tā. Iespējams, ka vieta nepatika. Tehniski, protams, bibliotēkā bija problēmas, jo vienā vietā gandrīz aizķēros aiz paaugstinājuma, kas nosedza pa grīdu izvilktas vadus un Rozes stendā nestrādāja kartes, kas varbūt bija labi, bet gaismas man kaut kā pietika. Tomēr, skaidrs, ka tur visu varētu iekārtot labāk. 🙂

      Atbildēt
  2. Austra

    Kongresu namā ir tā visai saspiesti, bet pluss tiešām tas, ka pasākumi ar autoriem notika atsevišķās telpās. Žēl, ka tā vietā, lai piesaistītu grāmatu pasākumam tematiskos tirgotājus, piem., kancelejas preču tirgotājus vai kartīšu ražotājus, Ķīpsalā vēl arvien svarīgāka ir tā desu aleja

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Man šķiet, ka daļa no desu alejas Ķīpsalā ir pastāvīgā ekspozīcija, bet visādas jaukas kancelejas preces noteikti lieliski papildinātu grāmatu tirdziņu. Interesanti, ka FB bija komentāri, ka kāds nav aizgājis uz Grāmatu svētkiem, jo domājis, ka tur pie durvīm visu atņems un ar somu iekšā nelaidīs. 🙂

      Atbildēt
      1. Austra

        Jā, rīkotājiem laikam neienāca prātā, ka cilvēkiem varētu būt šāda bažiņa un ka varētu uztaisīt FAQ. Man ļoti patika vasaras grāmatu tirgus Tallinas kvartālā, tur bija riktīga svētku gaisotne. Turklāt viņiem arī ir daudz telpu, kur rīkot pasākumus ar autoriem, bet, protams, vienmēr var sūdzēties, ka vasarā nevar savākt publiku utt. un neko nerīkot 😛 Man personīgi gan ļoti patiktu tieši vasaras pasākums – sapērcies grāmatiņas, atvelc elpu un priecājies par pirkumiem blakus terasē ar kafiju vai vasarīgu kokteili… Kas tur kam nepatikt? 🙂

        Atbildēt
  3. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #223 (04.11.-10.11.) | BALTAIS RUNCIS

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.