Nīls Geimens “Vārdotāja un vārpstiņa”

Nīls Geimens “Vārdotāja un vārpstiņa”, no angļu valodas tulkojusi Ieva Melgalve, Krisa Ridela ilustrācijas, Rīga: Zvaigzne ABC, 2017., (Neil Gaiman, The Sleeper and the Spindle, 2014)

Nīls Geimens Vārdotāja un vārpstiņaNīls Geimens ir viens no manis visvairāk lasītajiem autoriem (tas gan statistikā ieskaitot arī komiksus), tāpēc saprotams, ka bibliotēkā uzreiz paņēmu arī viņa jauno pasaku grāmatu “Vārdotāja un vārpstiņa”. Tā ir tapusi sadarbībā ar ilustratoru Krisu Ridelu un šajā gadījumā bildes ļoti daudz papildina tekstu – katrā ziņā pietiekami, lai “Vārdotāju un vārpstiņu” varētu pieskaitīt pie bilžu grāmatām mazliet nopietnāka vecuma bērniem. Melnbaltās gotiskajā stilā ieturētās grafikas ar vieglo zeltījumu pasakai piešķir spocīgumu un mazliet skumīgu noskaņu – it kā visu laiku pa šķirbiņu būtu iespējams ielūkoties kādā slepenā un brīnumainā, bet no mums vienmēr slēptā pasaulē, kurā mēs nenonāksim nekad. Attēlos dominē galvaskausi un rožu dzimtas vīteņaugi ar melnām ziedlapiņām.

Pati pasaka ir ļoti īsiņa un sarakstīta tipiski Geimeniskā garā. Autors ir izmantojis klasiskās pasakas par Sniegbaltīti un Ērkšķrozīti, bet izmetis no tām ārā daiļos prinčus, kas patiesībā nudien tām ir nācis tikai par labu. Rūķi gan ir palikuši, bet no septiņiem vairs tikai trīs. Un, kā labi zināms visiem, kas lasījuši Teriju Prečetu, tad par rūķu piederību kādam dzimumam jau nekad nevari būt drošs, tāpēc iespējams, ka šī ir vistīrākā meiteņu grāmata. Vēl šajā pasakā ir lipīgs komatozais miegs (man šķita, ka kādā brīdī ir jāparādās Dream, nevar būt, ka tas notika bez viņa ziņas), zombijveidīgi gulētāji, arī citās Geimena pasakās jau sastaptā apsēstība ar mūžīgo jaunību un skaistumu, kā arī nenormāli daudz zirnekļu tīklu.

Pasakas atrisinājums nav gluži tradicionāls, bet kaut ko tādu jau mēs visi no Geimena gaidījām, vai ne? Grāmata vizuāli ir ļoti skaista un smalka. Un to noteikti var droši dāvināt maziem gotiem, ja kāds vēl piekopj to arhaisko subkultūru.

Grāmatas vērtējums – 4 no 5 zvaigznēm.

3 thoughts on “Nīls Geimens “Vārdotāja un vārpstiņa”

  1. Atbalsojums: Latvijas blogāres apskats #102 (27.11.-03.12.). – BALTAIS RUNCIS

  2. Fledis

    Nevarētu teikt, ka esmu stāvā sajūsmā par gluži katru Geimenu, kas nāk rokās (vai varbūt jāsaka- acīs?), bet šis ir foršs. Diez, kur viņš nozūmējis tos četrus rūķus, bet pietika arī ar trim. Taisnība- prinču trūkums neskādē. Varbūt viņi to īsti nav pelnījuši, jo- ja karaliene savulaik nebūtu pamodināta, tad nekas vis tagad nesanāktu. Bet kurš gan solīja, ka dzīve būs taisnīga? Ilustrācijas ir prīmā. Atgādina tās krāsojamās grāmatas pieaugušajiem, kas tagad modē. Ja grāmata būtu nevis bibliotēkas, bet mana, diez vai noturētos.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Geimens patiešām nav no tiem rakstniekiem, kuriem visas grāmatas būtu dikti izcilas. Viņš ir atradis savu mitoloģiskās literatūras nišu, tajā ērti iekārtojies un apzinās, ka viss, ko uzrakstīs, būs dikti populārs vairs neskatoties uz saturu. Bet bilžu grāmatas jau viņam vienmēr ir sanākušas smukas – jau sākot ar Smilšu vīriņu. 🙂

      Atbildēt

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.