Mūks, kurš pazudināja Hariju Poteru

Pārskatot Lielās Lasīšanas TOP 100 lasītāju iebalsoto grāmatu sarakstu, lai saskaitītu, cik no tām vēl nav lasītas, nācās konstatēt, ka saraksts pēkšņi ir izmainījies. Laikā, kad notika balsošana par TOP simtnieku, daži grāmatu blogeri uzrakstīja īsus iespaidus par Lielās Lasīšanas mājas lapā publicētā saraksta grāmatām (te mana versija, te Asmo, te Marii). Tāpēc tagad var viegli salīdzināt grāmatas, kuras sākotnēji bija TOP 100 sastāvā un konstatēt, ka tur negaidot ir parādījusies vēl viena glupa, ezotēriska figņa – Robina S. Šarmas „Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari”, kuras tur iepriekš noteikti nebija. Toties ir mīklaini pazudusi Dž. K. Roulingas pirmā grāmata „Harijs Poters un Filozofu akmens”. Interesanti, ka šī grāmata no Lielās Lasīšanas sarakstiem ir pazudusi pilnībā. Acīmredzot par to nav balsojis neviens latviešu lasītājs (neticami, bet laikam pat Dainis nē).
Protams, tas ir sīkums un visdrīzāk kaut kāda muļķīga tehniska kļūme. Tomēr arī tādas nelielas paviršības diemžēl ļoti stipri samazina uzticību Lielās Lasīšanas balsojumu rezultātu ticamībai un pasākuma nozīmīgumam.

Top 100

 

Papildināts 16.07.2014. Lūk, arī Lielās Lasīšanas skaidrojums tviterī, atbildot uz Daiņa jautājumu – kāpēc no TOP 100 pazudis “Harijs Poters un Filozofu akmens”?

Tviter diskusija

29 thoughts on “Mūks, kurš pazudināja Hariju Poteru

    1. Sibilla Post author

      Laikam gan kādam Poters ir bērnības trauma (nesaņēma uzaicinājumu mācīties Cūkkārpā :)). Bet varbūt vainīgs kāds zvērināts Šarmas fans.

      Atbildēt
  1. Ints Valcis (@asmodeus_lv)

    Domāju, ka tur kāds gudrinieks būs nospriedis, ka pietiks ar Nāves Dāvestiem. Sak, lai nav dublikātu. Bet tas tiešām nav korekti, vismaz no mana skatupunkta, jo pirmā grāmata man patika vislabāk. Un tā vietā ielikt ezotērisku figņu, tas ir par skarbu.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Ļoti ticama versija, bet tad vajadzēja Poteru izmest jau pirms sākās balsošana par simtnieku. Tad tak neviens neko nebūtu pamanījis. 🙂

      Atbildēt
  2. Dainis Gžibovskis

    Ja tas tā speciāli ir izdarīts, tad esmu stipri, stipri vīlies šajā pasākumā. Katrā ziņā ticība šim visam ir pamatīgi iedragāta un, lai arī kāds tam visam būtu izskaidrojums, par visiem 100% tomēr nespēšu ticēt gala balsojumam.
    Varbūt Poteru iebalsoja 1. vietā, tāpēc izņēma vispār no topa?!
    Ezotēriskā figņa, kas ielikta Potera vietā, rūgtuma garšu tikai pastiprina.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Ja no TOP 100 būtu pazudusi kaut kāda maznozīmīga “Nikijas dienasgrāmata” vai cienījamā Ūdra kunga sacerējumi, es to pat nebūtu pamanījusi, bet Harija Potera pirmās grāmatas izzušana ir patiešām dīvaina.

      Atbildēt
      1. Dainis Gžibovskis

        Es Potera pazušanu nebūtu pamanījis līdz brīdim, kad tiktu paziņoti Top21 rezultāti. To Lielās Lasīšanas lapu pēdējoreiz apmeklēju, kad balsoju par 2. kārtas grāmatām.
        Kaut kā dīvaini vispār. Un būs reāli stulbi, ja Potera 1. grāmatu topā neatgriezīs, jo tieši par to 2. kārtā balsoju. 😦

        Atbildēt
        1. Sibilla Post author

          Ja tu otrajā kārtā balsoji par pazudušo HP, tad iespējams, ka tagad tavs balsojums būs ieskaitīts tam mūkam.

        2. Dainis Gžibovskis

          Nu Tu mani nomierināji.
          Negribu, lai mana balss aiziet ezotēriskai figņai, jo tāda literatūra mani pat mazākajā mērā nesaista.

    1. Sibilla Post author

      Es patiešām ceru, ka tas ir kaut kāds muļķīgs tehniska rakstura negadījums. Jo HP pirmā un pēdējā grāmata nav gluži viens un tas pats – pat, ja vientiešiem šķiet, ka tās visas ir vienādas.

      Atbildēt
  3. msmarii

    Labi, ka ir grāmatu blogeri, kuri piefiksēja oriģinālo sarakstu un cītīgi seko līdzi tik nebijušai akcijai 🙂 Vai no organizētājiem nav redzēts kāds skaidrojums šādām izmaiņām?

    Atbildēt
  4. doronike

    Tā kā es ziņkārības pēc nodarbojos ar kliksķināšanu, meklējot, kas palicis aiz simtnieka strīpas, tad varu pateikt, ka Mūks bija sarakstā 101. Tādēļ pilnīgi iespējams, ka tā ir kāda tehniska kļūme, kad izgaisušā HP-1 vietā (Voldemorts?!) sarakstā ir ielecis Mūks.
    Tas lielais saraksts vispār joprojām ir haosā – kā cilvēki ierakstījuši grāmatas, tādas nu tur stāv – gana daudz vienādu, sajaukti daiļdarbu autori, nepareizi uzvārdi, nosaukumi. Ķeksīša projekts.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      O, tad tu varbūt zini visas grāmatas pirmajā aiz svītras palikušajā desmitniekā. Dažas aiz intereses pameklēju, bet jāpiekrīt, ka tas haoss neiedvesmo uz nopietniem meklējumiem.

      Atbildēt
      1. doronike

        Man bija interese atrast kādas pirmās 50 aiz strīpas. Meklējumu rezultāti pirmajam divdesmitniekam:
        101. Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari
        103.Enijas bize
        105. Vēja ēna
        106. Kadrija
        107. Zīda čūska
        108. Idiots
        109. Brāļi Lauvassirdis
        110.Skolas Līze
        111. Zītaru dzimta
        112. Mēs – Sālsvārnas salas vasarnieki
        113. Lizete, dzejniekam lemtā
        114. Sidharta
        115. Parīzes Dievmātes katedrāle
        116. Pansija pilī
        118. Cilvēki laivās
        119. Lennebergas Emīls
        120. Aktrise Ragārēs
        121.Ēd, lūdzies, mīli
        123. Kafka liedagā
        124. Šampinjonu derība
        Apnika meklēt un neesmu atradusi nr.102, 104.,117., 122., 131., 139., 144., 146., tādēļ, ja kāds netīšām ierauga – pasakiet man arī 🙂

        Atbildēt
        1. Sibilla Post author

          Doronike, paldies! Interesanti paskatīties, kas palika pirmās aiz strīpas. Acīmredzot 102 un 104 ir kaut kas tāds, kas mums nav šķitis ievērības cienīgs.
          Un kamēr es šodien apguvu atgemotājdzīvnieku parazītus (pēc tēmas par acīs mītošiem tārpiem nospriedu, ka Geimens ar savu Okeānu var iet pasēdēt maliņā :)), Dainis tviterī ar LL noskaidroja HP 1 jautājumu. Izrādās, ka pēc nolikuma TOP 100 esot varējusi būt tikai viena jebkuras sērijas grāmata. Tā nu abu HP balsis tikšot saskaitītas kopā, bet sarakstā atstāti tikai Nāves dāvesti. Laikam jau neviens no LL organizētājiem to nolikumu pirms balsošanas nebija kārtīgi izlasījis. Vai varbūt viņiem vispār nemaz neienāca prātā, ka HP ir grāmatu sērija.

  5. doronike

    Kaut ko es te nesaprotu.
    Pirmkārt, organizatori tikai tagad atcerējas par savu nolikumu? Visu laiku divi HP derēja?
    Un kā tad ir ar Kaijaka Likteņa līdumniekiem? Tas nav atsevišķs romāns, bet četru romānu apkopojums. Kāpēc tad LL var ielikt kā sēriju, bet HP nevar? Tas pats ir Zīmogs sarkanā vaskā – triloģija.
    Otrkārt, nolikumā ir skaidri rakstīts, ka der tikai daiļliteratūra, tādēļ Mūkam te nav jābūt, jo tā ir psiholoģiskā pašpalīdzība. Atkal aizmirsuši par nolikumu?

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Tur ir daudz dīvainību. Neiekopēju te visu tvitera diskusiju, jo beigās LL vairs neatbildēja, bet Asmo gribēja tikt skaidrībā arī ar Skalbes Kaķīša dzirnaviņām, jo tās sarakstā ir gan atsevišķi, gan iekļautas viņa pasaku krājumā. Dž. Darela “Mana ģimene un citi zvēri” arī nav daiļliteratūra, bet gan vairāk autobiogrāfija, ja ne vienkārši atmiņu stāsti par zvēriņiem. Iespējams, ka sarakstā ir arī citas lietas, kas neatbilst slavenajam nolikumam, kurš laikam eksistē tikai formas pēc.

      Atbildēt
      1. doronike

        Man par Skalbi arī bija jautājums, bet vispār ir tā, ka Skalbes Pasakās Kaķīša dzirnavu nav. Vismaz man ir tāda grāmata. Tai pašā laikā ar tādu nosaukumu eksistē n-tās Skalbes pasaku izlases, kurās Kaķītis ir pirmajā rindā. Tas pats ar Blaumani un viņa novelēm – ir balsots gan kopumā, gan atsevišķi. Vai tās balsis tagad pieskaitīs kaut kur? Tā ir putriņa, kuru derēja atrunāt pirms sāk balsot.
        Man jau šķiet, ka Darels ir daiļliteratūra, vismaz par tādu tiek uzskatīts saskaņā ar bibliotēkas klasifikāciju (Mūks gan netiek.)

        Atbildēt
        1. Sibilla Post author

          Ja bibliotēka Darelu liek pie daiļliteratūras, lai nu tā būtu (es paskatījos tikai Wiki). Bet putra vienalga tur mazāka nepaliek. Gredzenu pavēlnieks jau arī ir triloģija, nevis tikai viena grāmata.

        2. Ints Valcis (@asmodeus_lv)

          Ar Skalbi viņiem viss esot kārtībā, nekādas kļūmes neesot 🙂 Negribās jau tā teikt, bet iespējams, ka raidījuma veidotāji patiešām nav īsti pievērsuši uzmanību visām grāmatām kas iebalsotas. Iespējams, ka balsis mehāniski izvilktas no datu bāzes neaizdomājoties, par to kas grāmatā iekšā. Kur nu vēl par grāmatu sērijām.

        3. Sibilla Post author

          Interesanti, kāpēc LL netika ievērots BBC The Big Read nosacījums balsot tikai par romāniem (BBC neatļāva tā darīt, vai). Tā būtu novērsta lielākā daļa no šīm problēmām. Beigās pietiktu kādai kvalificētai personai iziet cauri iebalsotajām grāmatām un izmest laukā visu, kas nav romāni.
          Nosacījums par sērijām arī ir dīvains. Nez kas to vispār ir izdomājis, jo The Big Read TOP 100 bez problēmām ir atstāti visi HP, kas uz to brīdi bija iznākuši. Un piecas Discworld grāmatas ar. 🙂
          Bet nu žēl, ka veidotāji šitā sagandē jauku pasākumu.

  6. Atbalsojums: baltais runcis Latvijas blogāres apskats #7 (14.07.-20.07). | baltais runcis

  7. Atbalsojums: Lielā Lasīšana Top 100 | Sibillas grāmatas

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.