Metjū Volkers “Kāpēc mēs guļam?”

Metjū Volkers “Kāpēc mēs guļam? Atklājot miega un sapņu noslēpumus”, no angļu val. tulkojusi Krista Strode, apgāds Helios Kirjastus OU, 2020. (Matthew Walker, Why we sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams, 2017)

Par Metjū Volkera grāmatu “Kāpēc mēs guļam?” jau bija lasītas labas atsauksmes, tāpēc uzreiz pieteicos uz to bibliotēkas rindā. Gaidīt nācās diezgan ilgi, jo iepriekšējais lasītājs grāmatu nemaz nesteidzās nest atpakaļ. Tagad pēc izlasīšanas varu to saprast, jo Volkera grāmata izrādījās ļoti piesātināta ar informāciju, un līdz ar to mazliet iemidzinoša, un, ko tur slēpt – arī man tās lasīšana ievilkās ilgāk, nekā biju plānojusi. Pats autors iemigšanu viņa grāmatas lasīšanas laikā uzskata par komplimentu, jo miegs ir patiesi lieliska lieta. Interesanti, ka grāmatu latviešu valodā ir izdevusi igauņu izdevniecība, kura, kā saprotu, darbojas visās Baltijas valstīs.

Grāmatas autors Metjū Volkers ir miega jautājumos ļoti zinošs neiroloģijas un psiholoģijas doktors. Par miegu viņš, protams, raksta ļoti jūsmīgā amerikāniskā stilā, un, izlasot grāmatu, ir skaidrs, ka patiesībā mēs dzīvojam tikai tāpēc, lai gulētu. Brīžiem pat paliek žēl, ka mums tik daudz laika jāpavada nomodā, jo gulēšana ir neticami vērtīga nodarbe.  Katrā ziņā mūsu smadzeņu īstā dzīve notiek tajā laikā, kamēr atrodamies miegā. Gan jau evolūcija tāpēc arī ir radījusi miegu, lai smadzenes varētu apziņas un ķermeņa netraucētas padarboties savā nodabā, izmest visus dienas laikā pieredzētos štruntus un liekās emocijas, sakārtoties, pastrādāt pie problēmām un varbūt arī slepeni izklaidēties.

Grāmata patiešām ir saturiski ļoti laba, lai gan lasīju to ik pa brīdim sāpīgi iešņukstoties draņķīgā tulkojuma un laba redaktora trūkuma dēļ. Uz beigām jau vienkārši aizžmiedzu acis, lai teksts ir mazāk redzamas, un rāvu cauri galopā, lai lasīt nebūtu tik sāpīgi un nekomfortabli. 

Autors savā grāmatā secīgi izstāsta, kas un kā guļ (maiteklis: guļ pilnīgi visi dzīvie organismi, sākot ar cērmēm un beidzot ar zilajiem vaļiem). Kas ir NREM un REM miegs. Skarbākā grāmatas daļa ir par to, kāpēc cilvēkam būtu jāguļ tās ieteicamās 7-9 stundas dienā. Šīs nodaļas cilvēkiem ar vājiem nerviem un neregulāru miega režīmu labāk nelasīt. Izrādās, ka miega trūkums mums visiem draud ar priekšlaicīgu vecuma demenci, diabētu, vēzi, sirds slimībām un gan jau arī ar ūdeni ceļgalā. Skaidrs, ka no savas vecuma demences neizbēgt, bet miega ietekme uz atmiņu ir vērā ņemama, ja kaut ko jāiemācās no galvas. Ļoti bēdīgs fakts – pa nedēļu neizgulēto miegu nav iespējams atgūt brīvdienās paguļot ilgāk. Tas tā nestrādā.

Grāmatā ir ļoti daudz interesantas informācijas par miegu. Piemēram, nākamajā dienā pēc pārejas uz vasaras laiku, kad pulkstenis tiek pagriezts vienu stundu uz priekšu, stipri palielinās sirdslēkmju skaits – tik ļoti jūtami cilvēkus ietekmē vienas vērtīgās miega stundas zaudējums. Kafija un LED ekrāni nudien ir Sātana izgudrojums, lai garā vājos kārdinātu ar ilgāku palikšanu nomodā. Diemžēl nav vēl atklātas tādas miega zāles, kas cilvēkus reāli iemidzinātu, jo esošās vienkārši atslēdz smadzenes un sekas pēc tam var būt ļoti sliktas. Izrādās, ka arī alkohola ietekme uz miegu ir ļoti negatīva (vispār autors lietot alkoholu neiesaka, bet, ja nu tomēr gadās, tad labāk to darīt no rīta, lai līdz gulētiešanas laikam tas paspētu izvadīties no asinsrites). Neliels snaudieniņš pusdienlaikā cilvēkam parasti nāk par labu un palielina darbaspējas. Savukārt pusaudžiem ir pavisam cits miega grafiks kā pieaugušajiem, un viņiem labāk iet gulēt vēlāk un vēlāk arī mosties, jo rīta miega laikā labāk attīstoties viņu smadzenes (nu vismaz tiem, kuriem tādas ir). Visbēdīgāk ir ar veciem cilvēkiem, jo viņiem miegs ir tikpat vajadzīgs kā jauniešiem, bet dažādu fizioloģisku iemeslu dēļ viņiem nesanāk izgulēties pietiekami ilgi.

Autors visus savus apgalvojumus pamato ar konkrētiem pētījumiem un eksperimentiem (kuru daudzie un sīkie apraksti, tad arī ir grāmatas iemidzinošākā daļa). Bet viņš nav arī ļoti kategorisks savos apgalvojumos, jo attiecībā uz miegu daudz kas vēl nav līdz galam izpētīts, un mūs droši vien gaida visādi jauni atklājumi. Principā ir diezgan lielas iespējas jau tagad nolasīt guļošo cilvēku sapņus (neesmu pārliecināta, ka man šī ideja patīk).

Cerams sapratāt grāmatas svarīgāko vēstījumu – miegs ir ļoti vērtīgs un vajadzīgs, jo ik pa brīdim nākas dzirdēt apgalvojumus, ka nav, ko gulēt – dzīve paiešot garām, utt. Īstenībā cilvēki, kuri ir pietiekami ilgi izgulējušies, ir darbaspējīgāki, efektīvāki un pieļauj mazāk kļūdu un avāriju, nekā hroniski negulētāji. Jā, gulētāji pat esot godīgāki un atbildīgāki pret līdzcilvēkiem. Ja autors zinātu mūsu ticējumus, viņš droši vien visiem ieteiktu gulēt Jāņu naktī, jo cilvēks, kas visu vasaru naktīs labi gulēs, visticamāk arī padarīs daudz vairāk par negulētājiem. Ja gribēsiet kaut ko vairāk uzzināt par miegu, tad Metjū Volkera grāmata “Kāpēc mēs guļam?” būs vislabākā izvēle.

Grāmatas vērtējums – par saturu 5 no 5 zvaigznēm. Par tulkojumu nemaz negribas neko vairāk komentēt.

1 thoughts on “Metjū Volkers “Kāpēc mēs guļam?”

  1. Atbalsojums: Grāmata- Kāpēc Mēs guļam? Autors Metjū Volkers. | BALTAIS RUNCIS

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.