2014. gada mēnešu pirmie teikumi blogā

Pēkšņi ir sākusies nedaudz jokaina grāmatu blogeru akcija ar domu atskatīties uz pagājušo gadu un apkopot vienā ierakstā katra mēneša pirmo teikumu blogā, bet sava jēga tajā ir. Vismaz ir iemesls apskatīties, vai ieraksti ir bijuši katru mēnesi. Stafeti saņēmu no Asmo.

Pirmais teikums vispār ir ļoti interesanta tēma. Atceros, cik daudz un nopietni par pirmā teikuma nozīmi romānā rakstīja Džons Ērvings savā „Last night in Twisted River”, tāpēc vēl joprojām viņa grāmatas sākums ir palicis labā atmiņā – The young canadian, who could not have been more than fifteen, had hesitated too long. Šobrīd lasu nobeigumu diloģijai ar ļoti jauku pirmo teikumu – Я плохо помню день своих похорон, зато день гибели до сих пор перед глазами. Un gan jau visi zina slavenāko pirmo teikumu, ko vispār kāds autors līdz šim ir izdomājis – Sauciet mani par Ismaēlu.
Skaidrs, ka vienkāršā grāmatu blogā pirmie teikumi tik pārpasaulīgi nozīmīgi nav, bet laikam jau der par tiem dažreiz padomāt. Citādi vienīgā jēdzīgā informācija no apkopojuma ir tā, ka pagājušajā vasarā kādu brīdi ir bijis traki karsts laiks.

Janvāris – Kā jau parasti, tad īpašu lasīšanas plānu nav.

Februāris – Lai gan Vašingtons Ērvings tiek dēvēts par amerikāņu literatūras tēvu, tomēr līdz šim no viņa darbiem gandrīz nekas latviski tulkots nebija.

Marts – Vakar noslēdzās Lielās Lasīšanas pirmā kārta un ir noteikts latviešu lasītāju mīļāko grāmatu simtnieks.

Aprīlis – Par poļu rakstnieka Andžeja Sapkovska sāgu par ragani Geraltu jau senāk bija dzirdētas labas atsauksmes.

Maijs – Man ir nelāgs paradums pirkt jaukas un interesantas grāmatas angļu valodā un pēc tam nelasīt.

Jūnijs – Metjū Kviks ir amerikāņu autors, kurš pārsvarā raksta grāmatas young adult auditorijai.

Jūlijs – Among Others” saņēmu Ziemsvētku dāvanā no Marii, jo citādi diez vai labprātīgi būtu ķērusies klāt populāram young adult darbam.

Augusts – Man vienmēr ir bijis interesanti iepazīties ar citu lasītāju grāmatu plauktu saturu un šajā elles karstumā negribas pievērsties nopietnām lietām, tāpēc radās doma par nelielu aprakstu sēriju „Ieskats grāmatplauktā”, kurā būs īsi pastāstīts par grāmatām, kuras vēl joprojām dzīvo kopā ar mani, lielāku uzmanību veltot to formai un atmiņām par lasīšanu, nekā saturam.

Septembris – Pirmais septembris nenovēršami ir klāt, tāpēc blogā turpinu apcerēt ieteicamo literatūru lasīšanai 5. klasē.

Oktobris – Džeims Boldvins ir pagājušā gadsimta divdesmitajos gados dzimis amerikāņu rakstnieks.

Novembris – Atkal ir klāt 5. novembris un, pavisam nemanot, ir pagājuši divi gadi ar blogu.

Decembris – Beidzot ir iespēja uzrakstīt par ilgstošākām attiecībām ar grāmatu vai, precīzāk sakot, ar grāmatu sēriju.

Tālāko stafeti nododu Grāmatu Tārpam un Andai. Ja kāds mēnesis arī iztrūkst, tas tak droši vien nekas. 🙂

4 thoughts on “2014. gada mēnešu pirmie teikumi blogā

  1. doronike

    Tu tagad Mihailovu lasi? Нежданчик, krieviski sakot 🙂
    Par to “visi zina “sauciet mani par Ismaēlu” nevajag pārspīlēt. Visi neesmu es 🙂
    Es kaut kā vairāk popularitātes ziņā sliecos uz “Visas laimīgās ģimenes ir līdzīgas cita citai,katra nelaimīgā ģimene ir nelaimīga savā veidā.” Un viens no iespaidīgākajiem: Велик был год и страшен год по рождестве Христовом 1918, от начала же революции второй.

    Atbildēt
    1. Sibilla Post author

      Pārskatot piedzīvojumu sēriju, atklāju, ka ir palikusi neizlasīta Uldemīra diloģijas otrā daļa un sajutu nelielu nepabeigtības izjūtu. Neatlika nekas cits, kā izlasīt. Tas nekas, ka pirmo daļu lasīju pirms trīsdesmit gadiem. 🙂
      Varētu tā arī būt, ka pie mums laimīgās ģimenes ir zināmākas, bet Ismaēls populārāks pie amerikāņiem (tiem, kuri vispār māk lasīt). Turpmāk aprakstos būs jāpiegriež lielāka vērība labiem romānu pirmajiem teikumiem.

      Atbildēt
    2. andris

      Neesmu lasījis nevienu no šīm grāmatām, taču par Ismaēlu nerodas jautājums, no kuras grāmatas ir šis citāts, atšķirībā no doronikes minētajiem citātiem, kuri man bija jāgūglē. Tā ka tas “pie mums” ir diskutējami 🙂

      Atbildēt
  2. Atbalsojums: 2014.gada mēnešu pirmie teikumi | Grāmatu tārps

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.